Euroshop 2020 fuarından trend analiz notları
Dünyanın en büyük perakende tasarım fuarı olan Euroshop, Şubat ayında, pandemi sebebiyle büyük organizasyonlar iptal edilmeden hemen önce yapıldı. Bu fuar içerik olarak aydınlatma, stand ve mankenlere kadar perakendede tüm kategorilerde malzeme, teknoloji ve görsellerde yeniliklerin sergilendiği yer. Her üç yılda bir gerçekleşen bu fuarın odak noktası sürdürülebilirlik, deneyim ve sağlıktı. Trend analizi olarak ana başlıkları kendi yorumlarımı da katarak aşağıda sıralıyorum.
1.Sürdürülebilirlik zorunludur: Tüketiciler gezegen üzerindeki etkilerinin bilincinde olmalı ve mağaza tasarımının tüm yönlerinde sürdürülebilir bir yaklaşım benimsenmelidir. Sürdürülebilirlik, geri dönüşüm yeni bir konu değil, uzun bir süredir tasarım dünyasında ilk sıralarda gözlemliyoruz. Dünyamızın bozulmuş ekolojik dengesini tekrar kurabilmek için bu konuyu hep gündemimizde tutmak durumundayız, evet yapacak çok şey var. Herkesin önce kişisel olarak üzerine düşeni yapması, ardından tüm mekansal tasarımlarda sürdürülebilir bir anlayışı uygulamaya çalışması bir trend değil, zorunluluk.
Aşağıda Corteco firmasının çimenler ve geri dönüştürülmüş plastikten ürettiği askılar da fuarda sergilendi. Üretim süreci şemasında da güzel ifade etmişler.Karbon ayak izlerini azaltacak her türlü malzemeye yakın durmalıyız.
2.Mekanın fizikselliğinin avantajını kullanın: Gerçek bir mekanda gerçek duygusal deneyimler yaratarak, çevrimiçi alışverişden farkını ortaya koymak bu dönemde daha çok önem kazanıyor. Yeni normale alışırken mekânın anlamını yeniden düşünmenin yanı sıra, duyguları merkeze koyarak müşteri deneyimini tekrar ön plana çıkarmaya çalışmalıyız. İyi tasarlanmış alanların bizi nasıl etkilediğini ve nasıl hissettirdiğini düşünüp, bizi online alışverişle kıyaslamaya itiyor. Tabiki hjyen koşullarını sağlamak şartıyla.
3.İyi hissettiren tasarım: Endişe çağındayız, tüketiciler sakin anlara özlem duyuyorlar. Cezbeden, keyif veren duraklama noktaları, dingin ve rahat hissettiren tasarımlarla bunun üstesinden gelebiliriz. Sakin bir renk paleti, gerçek bitkiler, göz yormayan doğal ışıklandırma ve tasarım gücümüz en önemli donanımlarımız.
Güney Kore’de 2018 yılında 111 m2 lik alanda Labotory tarafından tasarlanmış Sappun Flagship sore lüks mağazacılık için dingin bir çalışma olarak iyi bir örnek.
4.Kalıpları yıkmak: Şaşırtıcı tasarımlar ve eğlenceli bir yaklaşım, tüketicilerde merak uyandırır. Bu yaklaşım her zaman önemliydi ancak durgun geçen panemi döneminden sonra iyi fikirlere çok daha fazla ihtiyacımız var. Müşterimizi gülümsetebilmek, bazen düşündürmek ve beğeni uyandırmak amacımız olsun.
Doğayla dost tasarımlara…
Mine Erkan
www.mineerkan.com
instagram hesabım: artandesignposts
Leave a Comment