Hangisi daha siyah? Vantablack mi Black 3.0 mı?
2014 den beri süren araştırmalar sonucu 2016 da İngiltere’de bilim insanları (Surrey NanoSystems), görsel ışığın neredeyse tamamını emen “gizemli” siyah bir madde üretti.Bu madde ışığın % 99,96’sını emen en karanlık malzemelerden biriydi. Adına Vantablack dendi. Karbon nanotüplerden üretilen ve insan saçından 10 bin kat daha ince olan vantablack, kaçak-ışığı azaltarak, hassas teleskopların en soluk yıldızları görebilme yeteneğini arttırdı…. Ayrıca aşırı-düşük yansıtma miktarı dünyadaki, uzaydaki ve uçan araçlardaki aletlerin hassaslığını arttırdı.
Bu buluşu daha pazarlanabilir hale getirebilmek için materyalin “sprey” versiyonu piyasaya sunuldu. Satışa sunulan sprey versiyon ise ultraviyole, görünür ve kızılötesi ışınları %99.8 oranında blokluyor. Bu versiyonu bile üç boyutlu objelerin iki boyutlu görünmesini sağlıyor.
Bu siyah renge bakmak bile ilginç bir deneyim. O kadar siyah ki ilk bakışta insanlar ne gördüklerini anlayamıyor.
2017 yılında bu rengin tüm sanatsal kullanım haklarını Anish Kapoor aldı. Böylelikle Vantablack nano teknolojiyle geliştirilen bir çalışma olmasının yanında sanat camiasında da tartışma başlattı.
Stuart Semple adlı İngiliz sanatçı renk kavgasında Kapoor’a en çok tepki gösteren sanatçılar arasındaydı.. İki yıllık çalışmadan sonra Semple, ekibinin dünyadaki “en mat, en düz, en siyah” akrilik boyayı yarattığını iddia etti. Önce Black 2.0 ardından, Black 3.0 adlı boyayı herkesin satın alıp kullanabilmesi için hazır hale getirdiler. Bunu sosyal medyada #sharetheblack hashtag iyle daha çok yaydılar. Bu boyayı satın almak isterseniz de sipariş onaylanmadan önce şu beyanı doğrulamanız gerekiyor “Anish Kapoor değilseniz, hiçbir şekilde Anish Kapoor’a bağlı olmadığınız ve bu öğeyi Anish Kapoor veya Anish Kapoor’un bir ortağı adına satın almadığımı beyan ederim.”
Sonrasında Semple, Kapoor’un kullanamayacağı bir dizi renk bile üretti. “En Pembe Pembe” sonra “En Yaldızlı Yaldız” ürünlerini yarattı. Ardından “En Yeşil Yeşil” ve “En Sarı Sarı” üretimini gerçekleştirdi.Yarattığı tüm renkleri Anish Kapoor ve yakın çevresinin kullanmasını da yasakladı.
Böylelikle son beş senede renkler konusunda hızlı bir ilerleme kaydedilmiş oldu.
İlerlemeye, gelişime…
Mine Erkan
Görsel Mağazacılık
instagram hesabım: artandesignposts
2 Comments
Tuncer Yıldız
02/03/2021 at 19:55İlk paragrafı okurken aklıma SSM’deki Kapoor sergisi gelmişti ki konu beklemediğim bir şekilde ona geldi 🙂
InnoTechTalks’daki Görsel Mağazacılık ve Vitrin Tasarım konuşmanızdan blog içeriğinizi merak etmştim.
İyi çalışmalar diliyorum.
Mine Erkan
04/03/2021 at 17:33Teşekkürler Tuncer bey. Çok ilham verici bir sergi idi.